ABC elementair zwemmen

Zwemles via de Haarlemse Reddingsbrigade

Leren zwemmen is in ons waterrijke land heel belangrijk. We wonen in de buurt van water, maar we zoeken het water ook graag op in een van de vele zwembaden of recreatieplassen. Daarom vinden wij het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. Bijna iedereen die in Nederland leert zwemmen wordt opgeleid voor het Zwem-ABC van de Nationale Raad Zwemdiploma’s.

Over ABC elementair zwemmen

Het Zwem-ABC bestaat uit een drietal Nationale Zwemdiploma’s: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. De zwemdiploma’s A en B zijn waardevolle tussenstapjes bij het leren van zwemmen, en wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Die kan zich dan goed redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.

De eerste reeks zwemlessen

Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen, dit is een hele belangrijke periode omdat hierin de basis gelegd wordt voor het leren zwemmen. In deze periode wordt met nadruk aandacht besteed aan de volgende vaardigheden:

 • Lopen in het water
 • Spetteren
 • Te water gaan en eruit klimmen
 • Draaien van borst naar rug en van rug naar borst
 • Onder water gaan
 • Onder water kijken en zoeken

Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig gaan voelen. Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dit voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water; ieder spel heeft een bedoeling!

Zwemslagen en nog meer vaardigheden

Als een kind kan drijven op borst en rug, is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen. Bij het Zwem-ABC leren kinderen vier zwemslagen: schoolslag, enkelvoudige rugslagborstcrawl en rugcrawl. Behalve aan de zwemslagen wordt ook aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot, op de kant komen en naar de bodem zwemmen.

Zwemveiligheid

Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op veiligheid in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hier aandacht aan besteed. Zo wordt er geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen. Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde. Bij het A-diploma wordt afgezwommen in korte broek en T-shirt, bij het B-diploma in lange broek en shirt met lange mouwen, en bij het C-diploma in een lange broek en een windjack. Een kind dat zwemdiploma C heeft gehaald, heeft een paspoort voor een leven lang zwem- en watersportplezier, het kind is dan vaardig en veilig om deel te nemen aan zwemsporten, zeilen, surfen, snorkelen en ander watergerelateerde activiteiten.

Wat bieden wij

De Haarlemse Reddingsbrigade biedt opleidingen voor de zwemdiploma’s A, B en C aan.
Hierbij garanderen wij het volgende:

 • Zwemles vanaf ongeveer 5 jaar (mits op tijd aangemeld)
 • Directe doorstroom mogelijkheid als uw kind al een diploma heeft gehaald
 • Zwemles voor een betaalbare prijs
 • Zwemles in kleine groepjes: maximaal 10 kinderen op minimaal 2 instructeurs
 • Extra aandacht voor kinderen met waterangst
 • Alle instructeurs zijn in het bezit van verklaring van goed gedrag (VOG)
 • Ouders mogen 1x per maand (de eerste zaterdag) in het zwembad kijken.

Door ons nieuwe plaatsing- en wachtlijst systeem kunnen wij meteen een indicatie geven wanneer uw kind ongeveer kan starten met zwemles.

Wij geven geen ABC zwemles aan volwassenen. En kinderen worden altijd bij leeftijdgenoten ingedeeld. Als uw kind te oud is, kan het zijn dat we geen lessen kunnen bieden. Neem altijd contact op met ons, mocht uw kind ouder zijn dan 5 jaar en nog geen eerdere zwemlessen heeft gehad. Dat kunt u doen via het email adres: abc@haarlemse-reddingsbrigade.nl

Locatie

Alle lessen voor ABC elementair zwemmen vinden op zaterdagmiddag plaats in het Boerhaavebad in Haarlem.

Adres: Kadijklaan 1, 2035 LD Haarlem
Telefoon: 023 512 1760
Website

Aanmelden

2 + 2 = ?

Examens

Wij volgen de examen lijn van De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). De hierbij behorende exameneisen zijn te vinden op de website van De Nationale Raad Zwemveiligheid.

Agenda

Kalender van Evenementen

M ma

D di

W wo

D do

V vr

Z za

Z zo

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

Examens

Updates zwemmen

Examens Zwemmend Redden 12 maart

Deze week is het tijd voor de examens van de bondsdiploma’s Zwemmend Redden! Alle examens vinden plaats op 12 maart, vanaf 16.00 uur. Voor de examens gelden kledingeisen, deze zijn […]

Kledingeisen elementair en reddend zwemmen

In november zijn we gestart met gekleed zwemmen, hiermee wordt wekelijks gezwommen tot en met het examen. Wat moet je aan? Kleding eisen tot en met junior redder 4 – […]

Wijzigingen zwemles zaterdag

Beste leden en ouders/verzorgers van leden,   Vanwege de nieuwe maatregelen die op zondag 28 november 2021 zijn ingegaan, moeten er een aantal aanpassingen worden gemaakt aan onze lessen. Helaas […]

Altijd op de hoogte blijven?

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!