Vaarcursussen

Leer alles over varen!

Naast de officiële diploma lijn van Reddingsbrigade Nederland, heeft de Haarlemse Reddingsbrigade ook voor haar leden speciale interne vaartrainingen. Deze zijn gebaseerd op de richtlijnen van Reddingsbrigade Nederland. Het grote voordeel hiervan is dat iedereen laagdrempelig de interne diploma’s kan halen. De examens worden afgenomen door de instructeurs zelf. Na ervaring op gedaan te hebben is er sprake van gerichte lessen rondom de officiële Lifeguard lijn. De Haarlemse Reddingsbrigade heeft de HRB Opstapper, HRB Schipper Vlet en de HRB Schipper Snelle boot als interne opleidingen.

Cursussen

HRB Opstapper

Opstapper is de basis voor iedereen die werkzaam wilt zijn aan boord van een reddingsboot. In deze cursus wordt u aangeleerd hoe u kan assisteren aan boord. U leert hoe een portofoon werkt, hoe u een slachtoffer aan boord moet tillen en u leert met verschillende knopen hoe u de boot kan vastleggen aan de kade.

Uiteraard wordt er veel tijd besteed aan het varen zelf. Tijdens de opleiding mag u het roer overnemen en verschillende opdrachten doen, zoals de boot aan de kade leggen.

Om deel te nemen aan de opleiding tot HRB Opstapper moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

 • U bent minimaal 13 jaar
 • U kunt zwemmen (u mag al beginnen als u uw ABC zwemdiploma’s heeft)
 • U in het bezit bent van minimaal een geldig Jeugd EHBO certificaat

HRB Schipper Vlet

Na het behalen van HRB Opstapper, kunt u doorstromen naar HRB Schipper Vlet. De schipper op de vlet heeft de leiding over de bemanning aan boord. Leiding geven kan niet zomaar iedereen. Tijdens de opleiding gaat u dit leren. Samen met de opstappers moet de schipper elke reddingsoperatie tot een goed einde brengen. We besteden veel aandacht aan de verschillende vaartechnieken die er zijn. U leert hoe u de boot goed onder controle moet houden, zowel op het open water als in kleine ruimtes.

Ook voor deze opleiding gelden instroomeisen

 • HRB Opstapper, of aantoonbare ervaring aan boord van een reddingsboot.
 • U bent minimaal 16 jaar
 • U bent in het bezit van een geldig EHBO diploma
 • U moet zelf redzaam zijn in het water

HRB Schipper Snelle boot

Het ultieme doel van de varend redder is toch wel de snelle boot. Na het behalen van de HRB Schipper Vlet, mag u gaan beginnen met de training op de snelle boten. Hiervoor is een vaarbewijs verplicht! De opleiding is bijna hetzelfde opgebouwd als de HRB Schipper Vlet. Er wordt weer veel aandacht besteed aan de vaartechnieken maar dit keer gespecialiseerd op de snelle boten. Ook wordt er aandacht besteed aan het leiding geven.

Ook bij deze cursus zijn er instroomeisen:

 • U bent minimaal 18 jaar
 • U bent in het bezit van een geldig EHBO diploma
 • U heeft de cursus HRB Schipper Vlet positief afgerond
 • U bent in het bezit van een Vaarbewijs (minimaal klein 1)
 • U moet zelfredzaam zijn in het water

Vaarbewijs

Wettelijk gezien moet iedereen op een snelle of grote boot een vaarbewijs hebben. Dit diploma wordt door het CBR uitgegeven bij het slagen van een theoretisch examen. Om de leden van de Haarlemse Reddingsbrigade te helpen, wordt er bij genoeg animo een cursus gegeven. Hier wordt de theorie besproken en worden er tools uitgedeeld hoe u sommige vraagstukken makkelijk kan oplossen.

Aanmelden

Interesse in een van deze cursussen? Neem contact met ons op!