Zwemmend Redden

Meer dan alleen maar baantjes zwemmen…

Vind u zwemmen leuk en wilt u meer dan alleen baantjes zwemmen? Dan is de cursus Lifesaving echt wat voor u! Lifesaving is de recreatieve kant van de reddingsbrigade. Iedereen die kan zwemmen en ten minste het A diploma heeft, mag overstappen naar Lifesaving. U leert o.a. wat u moet doen als u iemand in het water ziet liggen, hoe u iemand moet benaderen en gerust moet stellen en u leert hoe u diegene veilig uit het water kan halen. Er wordt geprobeerd om iedereen zo veel mogelijk bij leeftijdsgenoten in te delen.

Wat leert u bij Zwemmend Redden?

U leert hoe u met reddingsmiddelen moet omgaan zoals de reddingsklos. Ook leert u hoe u uzelf bevrijd uit de greep van een drenkeling en hoe u deze vervolgens aan de kant krijgt. Vanzelfsprekend leert u op niveau en hanteren we daar verschillende moeilijkheidsgraden in.

Conditie en slagverbetering

We werken u aan conditie en slagverbetering want Zwemmend Redden is zwemmen voor twee.
Ingedeeld in verschillende groepjes leert u onder leiding van een vrijwillige instructeur de vaardigheden om uzelf of iemand anders te kunnen redden.

Bordjes- en popduiken

Om een drenkeling te kunnen opduiken leert u op basis van uw niveau eerst de vaardigheid in het opzoeken en opduiken van bordjes, uzelf leert hoe u een pop of medeleerling op de juiste manier boven kunnen halen en vervoeren.

Red technieken

Tijdens de zwemlessen worden verschillende technieken voor het redden van slachtoffers aangeleerd. Deze worden onder andere geoefend door het uitvoeren van casussen in het zwembad en soms in buitenwater.

Examens

De Haarlemse Reddingsbrigade is aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland, deze heeft landelijke brevet- en diploma eisen opgesteld voor de verschillende opleidingen in het zwemmend redden.
Voor het examen is er een proefexamen, mocht u onderdelen onvoldoende beheersen wordt u de mogelijkheid geboden om aan het eind van het seizoen alsnog uw brevet/diploma te behalen als u de stof en/of vaardigheden beheerst.

Halverwege het seizoen, in februari, zwemmen wij af voor een KNBRD brevet of diploma.
Aan het eind van het seizoen, in juni of juli, zwemmen wij af voor een HRB Survival brevet, dit is een eigen diploma met exameneisen van het volgende KNBRD brevet aangevuld met survivalzwemmen.

Welke officiële diploma’s kunt u allemaal halen?

Wij volgen de officiële diploma lijn van Reddingsbrigade Nederland en hebben hier eens per jaar examen in.

De diploma lijn begint bij Junior Redder. Als u begint als Junior Redder, stroomt u in bij leeftijdgenoten. Binnen de diploma lijn vallen 4 diploma’s te halen (Junior Redder 1, 2, 3, 4). Na Junior Redder 4 stroomt u door naar de Zwemmend Redden diploma’s, ook hier zijn weer vier diploma’s te halen (Zwemmend Redden 1, 2, 3, 4). Als u Zwemmend Redden 4 heeft gehaald kunt u door gaan met uw Life Saver. Van deze cursus zijn drie diploma’s te behalen (Life Saver 1, 2 ,3). De Life Saver examens bestaan uit een praktijk- en theoriegedeelte. Voor dit theoriegedeelte worden ook theorielessen gegeven. Dit zijn verplichte kosten van de Life Saver diploma’s.

Interesse in een van deze cursussen? Neem contact met ons op!