RTVNH: De Haarlemse reddingsbrigade zit in zwaar weer: “Het zou zomaar klaar kunnen zijn”

HAARLEM – Ze zijn het gewend om uit te rukken als iemand in nood verkeert, maar nu zit de Haarlemse reddingsbrigade zelf in zwaar weer. Er is namelijk een flink tekort in de begroting wat grote gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van één de oudste reddingsbrigades in ons land.

“Het tekort bij de Haarlemse reddingsbrigade kan komend jaar oplopen tot tienduizend euro”, vertelt woordvoerder Ab Merrouni aan de telefoon. Oorzaak hiervoor is onder andere het wegvallen van verschillende evenementen als de Halve van Haarlem en sportevenementen waar de reddingsbrigade tegen vergoeding EHBO-ers levert. Hierdoor loopt de brigade duizenden euro’s mis.

Eerder deze week maakte de landelijke organisatie van de reddingsbrigades bekend dat één op de vijf brigades in Nederland vreest voor het voortbestaan. En dat is zorgelijk. Reddingsbrigades rukken uit tijdens rampen: “Als er echt iets misgaat heb je de reddingsbrigade nodig,” zegt Merrouni.

Goedkope zwemles

Maar de reddingbrigade is misschien nog wel belangrijker vanwege iets anders: het zwemles geven aan mensen. “Onze zwemlesprijzen zijn de laagste van Haarlem, daardoor kunnen mensen met weinig geld toch leren zwemmen.”

Met de komst van de nieuwe brug in Haarlem-Noord moest de Haarlemse Reddingsbrigade nieuwe huisvesting zoeken. De gemeente zou hiervoor instaan. “Maar dat is nooit netjes gebeurt. We gingen er met onze nieuwe, tijdelijk onderkomen in Spaarndam op achteruit”, vertelt Ab.

“We hebben later wel een financiële vergoeding gekregen, gezien het achterstallig onderhoud, maar dat was lang niet genoeg. En daar komt bij dat wij het geld zijn verloren aan de aannemer; hij is ermee vandoor gegaan. Ja, het zit niet mee”, verzucht hij.

Ten onder

Subsidie van de gemeente moet nu hoop bieden. Maar zolang dat er niet is, moet het geld uit andere bronnen komen. Mocht dat er niet komen dat wordt het een probleem: “Dit houd je één, hooguit twee jaar op deze manier uit. Maar als het niet beter gaat dan zou het daarna zomaar klaar kunnen zijn.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord