• Post

  Adres:
  Wateringweg 55
  2031 EK Haarlem
  Tel: 023 539 07 43

  Post adres:
  Wateringweg 55
  2031 EK Haarlem

 • Links

 • Oefening: Waterkoets vergaat

  Eerste oefening Haarlemse Reddingsbrigade seizoen 2014 in samewerking met

  waterkoets logo      compucolor logo         ah logo

  Vrijdagavond omstreeks 19.30 heeft de Waterkoets, een rondvaartboot uit Haarlem een aanvaring gehad met een ander onbekend schip. Op het moment van de aanvaring waren er ruim 15 personen aan boord. Door de ontstane paniek zijn er veel slachtoffers gevallen onder de gasten van de boot. Het onbekende schip wat de aanvaring veroorzaakte is gezonken.

   

  Dit was de alarmering zoals deze door de meldkamer van de Politie gedaan werd op het alarmnummer van de Haarlemse Reddingsbrigade en de aanzet naar een heftige en zware oefenavond voor het reddingsteam.

   

  Haarlem heeft een van de oudste reddingsbrigades van Nederland en ook zij moeten regelmatig oefenen. Met 15 minuten waren de eerste mensen aanwezig en nog geen 5 minuten later lag de eerste boot in het water. De vrijwilligers van de Haarlemse Reddingsbrigade wisten op het moment van de alarmering niet dat het om een oefening ging en dus was de reactie uiterst serieus.

  15 Gewonden betekent een hoop werk om hen van boord te krijgen en met diverse zware verwondingen was het soms een hele toer. Alle slachtoffers werden conform protocol naar een zogeheten gewondennest gebracht waar ze de noodzakelijke medische hulp kregen en transport naar de diverse ziekenhuizen geregeld werd.

   

  Doel van deze oefening was het testen van het nieuwe team voor dit seizoen. De Haarlemse Reddingsbrigade werkt uitsluitend met vrijwilligers en draait geheel zonder subsidie. Vanuit de zwemopleiding stromen de jongeren door naar het veldwerk en leren ze de kneepjes van het varen op een reddingsboot en hoe men eerste hulp verleent aan de slachtoffers. Dit jaar heeft de brigade een aantal nieuwelingen die nog een vuurdoop moesten krijgen. De oefening was de finale voor deze groep en met enkele aantekeningen voor verdere verbetering is de gehele groep geslaagd.

   

  De Haarlemse Reddingsbrigade is het gehele jaar door actief op en rond de Haarlemse wateren. Door met de reddingsboten door de grachten en bv op de Molenplas toezicht te houden is de kans op incidenten kleiner op de Haarlemse wateren. Ook is de Haarlemse Reddingsbrigade betrokken bij ruim 40 evenementen in en om haarlem. Van Sinterklaasintocht tot de grotere hardloopwedstrijden en zelfs de befaamde Delta Lloyd Regatta op het IJsselmeer.

   

  De Haarlemse Reddingsbrigade is altijd op zoek naar mensen die deel willen uitmaken van het team. Ben jij tussen de 16 en 55 jaar en ben je bereid om te leren dan ben je meer dan welkom.

  De Haarlemse Reddingsbrigade valt onder wat men noemt de “Rode Kolom” van de veiligheidsregio. Dit betekent dat de Reddingsbrigade direct onder de Brandweer valt en dienst doet als ondersteunende eenheid bij evacuaties, zoekacties en grote incidenten.

  Alarmering van de reddingsbrigade gebeurt altijd via 112.

   

  De Haarlemse Reddingsbrigade bedankt de Waterkoets  ( www.dewaterkoets.nl ), AH Spaarndam, alle figuranten en vrijwilligers voor de hulp bij deze oefening! Zonder hen is dit niet mogelijk.

  waterkoets logo      compucolor logo         ah logo