• Post

  Adres:
  Wateringweg 55
  2031 EK Haarlem
  Tel: 023 539 07 43

  Post adres:
  Wateringweg 55
  2031 EK Haarlem

 • Links

 • Hulpverleningsweekend 2014

  Op 30 mei was het zo ver. Het aller eerste hulpverleningsweekend van de Haarlemse Reddingsbrigade. Na een paar jaar van succesvolle jeugdweekenden was het tijd om de oudere jeugd (leeftijd 12 – 18 jaar) ook het werk van de reddingsbrigade te laten zien. Het doel van het weekend was om deze jeugd te motiveren voor de Haarlemse Reddingsbrigade. Wij hebben steeds meer vrijwilligers nodig om alles draaiende te houden en door de zwemmende jeugd te enthousiasmeren, kan er een goede doorstroom ontstaan. Met dit doel is het hulpverleningsweekend tot leven geroepen.

  hvw4kopieOp vrijdag 30 mei was het dan zo ver. Om 20:30 verzamelden 23 jeugdleden zich bij de reddingspost in Spaarndam. Om het groepsgevoel te verstevigen werd er meteen begonnen met “pitchen”. Bij dit spel moesten de jeugdleden vertellen wat hun zwakke en sterke punten waren. Ook vertelden ze welke ervaring ze al bij de reddingsbrigade hadden. Dit weekend werd er volgens een scenario gewerkt. Het scenario luidde als volgt: In het noorden van Nederland waren grote overstromingen, het waterpeil stijgt snel en ook in ons gebied dreigt een overstroming. Daarom moeten deze leden worden opgeleid en worden voorbereid op een mogelijk inzet.

  Na de uitleg van het scenario moesten de jeugdleden een basiskamp opzetten. Zij hadden enkelen materialen tot hun beschikking en ze moesten in loodsen slapen. Al snel gingen ze als een groep aan de slag. Iedereen hielp en ondersteunde elkaar.

  Na het opzetten van het basiskamp moesten de leden een corveerooster maken. In goede samenspraak met elkaar is het rooster tot stand gekomen. Tot de grote verbazing van de begeleiders hadden ze zelf bedacht dat er voor elke loods een aanspreekpunt naar de begeleiding moest zijn. Een zeer goed initiatief en heel erg handig voor de begeleiding.

  Na een zeer rumoerige nacht (half 4 werd het pas stil) ging om 8 uur de wekker. Althans de wekker ging voor de begeleiding. De jeugdleden werden met luide muziek wakker gemaakt en dat namen ze ons niet in dank af. Na een stevig ontbijt werd de groep door de loods aanspreekpunten in tweeën gedeeld. De ene groep ging aan de slag met EHBO en de andere groep kreeg les in schiemannen en communicatie. Daarna werd er gewisseld.

  In de middag gingen de boten te water en werd er begonnen met de vaartraining. De jeugdleden kregen een zeer korte cursus schipper en de wat jongere leden van de groep kregen de korte cursus opstapper aangeboden. Daarbij werd de communicatie tussen schipper en opstapper, het afmeren, het aanmeren, het peilen en het manoeuvreren met een boot geoefend.

  S ’avonds werd de BBQ aangestoken en werd er lekker gegeten. De jeugdleden hebben

  s ’avonds naar de spannende film “The Guardian” gekeken. Deze film vertelt het verhaal van een reddingszwemmer van de Amerikaanse Kustwacht.

  IMG_0035Na de film moesten de jeugdleden om 11 uur in hun bed liggen. Want om 1 uur in de nacht, toen de meesten al sliepen, werden ze ruw wakker gemaakt voor een melding van vermiste personen. Snel werden de pakken aangedaan en de vesten omgedaan. Na een korte briefing werd duidelijk dat er twee gezinnen waren gevlucht voor het opkomende water. Echter hebben deze gezinnen 112 gebeld en gemeld dat ze zo snel mogelijk willen worden geëvacueerd.  De opgedane kennis van de leden werd meteen op de proef gesteld, maar ze zijn met vlag en wimpel geslaagd.

  Zondag 1 juni was al weer de laatste dag van het hulpverleningsweekend. Na een heftige nacht werd iedereen langzaam wakker. Echter moest er veel worden opgeruimd. Na het opruimen en afbreken van het basiskamp werd de nachtoefening kort geëvalueerd. In deze evaluatie werden de goede punten en verbeterpunten besproken. Dat was maar goed ook, want deze verbeterpunten moesten ze elk moment gaan verbeteren.

  Om 1 uur in de middag ging het alarm weer af. Dit maal voor een grote groep mensen die geïsoleerd was geraakt door het opkomende water. De pakken werden weer aangetrokken en al snel waren de boten weer onderweg. In het rampgebied vonden de leden personen die in paniek waren of lichte onderkoeling, botbreuken en snijwonden hadden.

  Nadat de evacuatie was voltooid,  kon worden vastgesteld dat de jeugdleden zich in beide oefeningen uitstekend hadden gedragen.

  De oefening betekende ook het einde van het hulpverleningsweekend 2014. We kunnen vaststellen dat dit weekend zeer geslaagd is. De begeleiding hoopt dan ook dat al deze leden zich actief zullen aansluiten bij onze brigade.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Met vriendelijke groet namens de organisatie, de begeleiding en de Haarlemse Reddingsbrigade,

   

  Marco de Leeuw